Categorieën
Geen categorie

10 tips voor een betere slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor een jong lichaam, actieve geest en mooi uiterlijk!
Met deze tips hoop ik dan ook dat je aan de slag gaat om de beste versie van jezelf te worden en (weer) te kunnen genieten van een goede nachtrust.
Alles heeft te maken met ritme in de natuur. Ons lichaam reageert er op zonder dat we ons er bewust van zijn.

Overdag maakt het lichaam onder invloed van daglicht serotonine aan en zodra het daglicht minder wordt gaat ons lijf hier melatonine van maken. 
Dit hormoon is ervoor verantwoordelijk dat we slaperig worden in de avond.
Helaas negeren we dit signaal vaak omdat we nog TV willen kijken of iets anders.

Tip 1 Ga op een vast tijdstip naar bed en sta op een vast tijdstip op.

Tip 2 Zorg voor +/- 8 uur slaap, je lijf komt in de herstelstand als je slaapt en heeft die tijd nodig om processen in je lijf te herstellen

Tip 3 Stop met het kijken naar de TV en andere toestellen als je smartphone. Die zenden ‘blauwlicht’ uit waardoor je lichaam het broodnodige melatonine niet of minder gaan aanmaken. Doe je telefoon liefst al om 20 uur aan de lader als je om 22 uur gaat slapen!

Tip 4 Maak je slaapkamer zo donker als mogelijk. Als je je handen voor je gesloten ogen beweegt mag je de schaduw niet kunnen ‘zien’. Ieder beetje (dag)licht zorgt dat het lichaam weer in de ontwaak stand komt.

Tip 5 Eet na 19 uur niet meer. Die ‘brandstof’ is ’s nachts niet nodig, ga echter ook niet met honger naar bed. Zorg ook voor een goed eetritme. Drink liever nog een glas water of kruidenthee als kamille. Dit kalmeert het lichaam.

Tip 6 Maak een avondritueel. Haal op tijd de make-up van je gezicht, verwen jezelf met een goed serum en lekkere natuurlijke nachtcrème zodat je huid kan herstellen met de beste ingrediënten. 

Tip 7 Ga niet met stress naar bed. Probeer geen stresgevende programma’s meer te kijken of te spannende boeken te lezen. Bespreek problemen met iemand en zorg dat je ze niet mee naar bed neemt.

Tip 8 Mediteer voor het slapen gaan. Als je dat nog nooit hebt gedaan kan je starten met het (in jezelf) opnoemen waar je dankbaar voor bent vandaag. Bedenk minimaal 3 dingen en meen ze ook oprecht. Ga er echt even naar terug in je hoofd. Je zult merken dat er meer dingen op een dag zijn die je dankbaarheid verdienen. Wees ook dankbaar dat je hier nu zo lekker ligt in dit heerlijke bed…

Tip 9 Verban negatieve gedachten en denk alleen maar aan dit moment. Een prima oefening is de 4, 7, 8 ademhaling.
Adem op 4 tellen in,
houd je adem dan 7 tellen vast
en adem 8 tellen uit
leg daarbij een hand op je hart en een op je buik. Doe het maximaal 4 x en heel bewust.

Slaap lekker…