Tips om AGE-niveaus te verminderen
De meest effectieve manier om uw inname van AGE's te
verminderen, is door gezondere kookmethoden te kiezen.
In plaats van droog, hoog vuur te gebruiken om te
koken, kun je proberen om te stoven, pocheren, koken en stomen.
Koken met vochtige hitte, bij lagere temperaturen en
voor kortere periodes, alles helpt om de AGE-vorming laag te
houden. Bovendien kan het koken van vlees met zure ingrediënten, zoals
azijn, tomatensap of citroensap, de AGE-productie met wel 50% verminderen.
Koken op keramische oppervlakken - in plaats van
rechtstreeks op metaal - kan ook de AGE-productie verminderen.
Slowcookers
worden beschouwd als een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden!
Gefrituurd en sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten
hogere niveaus van AGE's.
Bepaalde voedingsmiddelen, zoals dierlijk voedsel,
hebben de neiging om ook hoger te zijn in AGE's. Deze omvatten vlees (vooral
rood vlees), bepaalde kazen, gebakken eieren, boter, roomkaas, margarine,
mayonaise, oliën en noten. Probeer deze voedingsmiddelen te elimineren
of te beperken en kies in plaats daarvan voor verse, hele voedingsmiddelen met
een lager AGE-gehalte.
Voedsel zoals fruit, groenten en volle granen hebben
bijvoorbeeld lagere niveaus, zelfs na het koken.
In laboratoriumonderzoeken is aangetoond dat natuurlijke
antioxidanten, zoals vitamine C en quercetine, de vorming van AGE.
Bovendien
hebben verschillende dierstudies aangetoond dat sommige natuurlijke
plantenfenolen de negatieve gezondheidseffecten van AGE's kunnen verminderen.
Een daarvan is de samengestelde curcumine, die wordt
aangetroffen in kurkuma. Resveratrol, dat te vinden is in de schil van donker
fruit zoals druiven, bosbessen en frambozen, kan eveneens helpen.
Daarom kan een dieet vol kleurrijke vruchten, groenten, kruiden
en specerijen helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van AGE's.
Afgezien van een dieet, kan een inactieve levensstijl ervoor
zorgen dat de AGE-niveaus omhoogschieten. Daarentegen is aangetoond dat
regelmatige lichaamsbeweging en een actieve levensstijl het aantal AGE's in het
lichaam verminderen.
Een studie bij 17 vrouwen van middelbare leeftijd wees uit dat
degenen die het aantal stappen dat ze per dag namen verhoogden, een
vermindering van de AGE-niveaus ervoeren.
Moderne diëten dragen bij aan hogere niveaus
van schadelijke AGE's in het lichaam.
Dit
is zorgwekkend, aangezien hoge AGE-waarden verband houden met de meeste
chronische ziekten.
Het goede nieuws is dat u uw niveaus kunt verlagen met een
paar eenvoudige strategieën.
Kies heel voedsel, gezondere kookmethodes en een actieve
levensstijl om uw gezondheid te beschermen